Årbøgerne fra Historisk Samfund kan købes ved henvendelse til foreningens kasserer. Priser er incl. moms, men uden forsendelse. Send e-mail

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Til York med Historisk Samfund

Med er års forsinkelse drager Historisk Samfunds medlemmer i september 2017 i vikingernes kølvand over Nordsøen - dog ikke pr. langskib, men med fly.

Vi skal i dagene lørdag den 2. - onsdag den 6. september besøge Nordøstenglands hovedby York.

Under navnet 'Eboracum' var den hovedstad i den romerske provins Britannien. Senere blev den under navnet 'Eoforvic' hovedby i det angelsaksiske kongerige Northumbria og et lærdomssæde af europæisk ry.

Det blev imidlertid spoleret af vikingerne, som i 866 erobrede byen og kaldte den 'Jorvik'; de gjorde den til hovedstad i et nordøstengelsk vikingekongedømme.

Efter normannernes erobring af England i 1066 byggede Vilhelm Erobreren en af sine tvangsborge i York; byen blev sæde for den ene af Englands to ærkebisper, og rummer den største engelske domkirke.

Under 'rosekrigene' i 1400-tallet mellem de to rivaliserende grene af kongeslægten var huset Yorks symbol den hvide rose (mens huset Lancaster havde den røde rose).

York oser af oldtids- og middelalderhistorie, men har i erhvervsmæssig henseende tabt terræn til byer som Leeds og Hull, begge beliggende i Yorkshire, der er det største af Englands historiske grevskaber, så stort, at det blev opdelt i tre 'Ridings', egl. 'thridings' eller trediedele: North, East og West Riding.

Yorkshire var center for fåreavl og fik af den grund en væsentlig uldindustri med klædefremstilling. Yorkshire betragtes som et af de mest 'ærkeengelske' landskaber, og adskillige populære TV-serier, senest 'Små og store synder' er derfor henlagt til Yorkshire.

Det foreløbige program ser således ud:

Lørdag den 2. september flyver vi fra Aalborg kl. 6.20 og ankommer efter en mellemlanding i Amsterdam til Manchester kl. 10.30. Fra Manchester kører vi i bus de 115 km. til York og bliver installeret på centralt beliggende hotel. Om eftermiddagen tager vi på en spadseretur rundt i byen. Bemærk, at da vi bor centralt i York, foregår alle ture rundt i byen til fods.

Dagene i York byder på følgende programpunkter, hvis indbyrdes rækkefølge vil blive fastlagt:

- Jorvik vikingemuseet, som efter oversvømmelsen i julen 2015 nu er renoveret og genåbnet.

- Den gotiske domkirke York Minster med pragtfulde glasmosaikker. Der vil være mulighed for at deltage i den daglige morgen- eller aftensangsgudstjeneste ('mattins' kl. 7.30 for de morgenduelige, og 'evensong' kl. 17.15)

- Spadseretur på den velbevarede middelalderlige bymur, som er bevaret i så godt som komplet stand.

- Betty's Café Tea Rooms - der serverer den berømmelige engelske 'high tea'.

- Yorkshire Museum med udstillinger om York i romertiden og klosterruiner i den omgivende park.

- Jernbanemuseet 'National Railway Museum', med udstilling af gamle lokomotiver og togvogne fra jernbanens barndom, bl.a. Stephensons lokomotiv 'The Rocket' fra 1829 og Dronning Victorias kongevogn.

- York Castle Museum, beliggende i et tidligere kvindefængsel, med interessante lokalhistoriske udstillinger, bl.a. en rekonstrueret victoriansk gade.

- 'Barley Hall', et genskabt borgerhus fra renæssancen, som har været bolig for byens borgmester.

Man kan vælge fra og til i programmet, og der bliver også indlagt fritid til shopping og besøg i nogle af byens mangfoldige pubber.

Onsdag den 6. september kl. 17.30 flyver vi hjem fra Manchester via Amsterdam til Aalborg med ankomst kl. 22.25.

Bemærk: Programmet er foreløbigt. Eftersom vi gerne vil flyve billigst muligt, kan datoerne og tiderne blive skubbet en smule.

Praktiske oplysninger:

Vi kalkulerer med et deltagerantal på 35, og forventer, at turen vil kunne gennemføres til en pris på 6.995 kr. (pr. person i dobbeltværelse; der er tillæg på 1.900 kr.for enkeltværelse), og indbefatter rejsen, 4 overnatninger med morgenmad og 3 gange aftensmad på hotellet. Entreer er ligeledes indbefattet.

Afbestillingsforsikring ( kr. 252) og rejseforsikring (323/484/645 alt efter alder) kan tilkøbes.

Vi skal bo på York Central Micklgate Hotel, som har alle faciliteter, og som ligger centralt med under 500 meter til de fleste af de steder, vi skal besøge

Som sædvanligt er den praktiske del af arrangementet lagt i hænderne på Nilles i Dybvad, men af hensyn til den videre planlægning, vil vi gerne allerede nu have en uforpligtende tilmelding til bestyrelsesmedlem Jørgen P. Clausager, Kolonihavevej 6, 9750 Østervrå, tlf 40 68 69 62, mail clausager@torslev.dk. Her kan også fås yderligere oplysninger om turen. De her tilmeldte vil senere blive kontaktet af Nilles med henblik på endelig tilmelding, betaling m.m.

Den endelig tilmelding skal ske senest 1. april 2017, og skal ske til Nilles Rejser, Aalborgvej 323, 9352 Dybvad tlf. 70 21 50 22 (spørg evt. efter Miriam) eller mail nillles@nilles.as.

 

 

 

 

  Historisk Samfund for Vendsyssel har til formål at udbrede kendskabet til Vendelboernes historie - men hvad er det egentligt medlemmerne får?
Samfundets flagskib er Vendsyssel Årbog med artikler om alle sider af Vendsyssels historie fra oldtid til nutid.
Optakten til årets generalforsamling er altid en udflugt, med indblik i en del af landsdelenes historie, hvor de historiske steder bliver præsenteret af kyndige guider. Hvert andet år er der en længere udflugt til områder der har eller har haft indflydelse på Danmarks historie.